JABSE – българската търсачка

Българска търсачка Jabse

По принцип не съм някакъв запален поддръжник на българското само заради произхода. Но когато продуктът (или услугата) е достатъчно качествен, или иновативен, комбинацията с факта, че е български, ме изпълват с позитивно усещане и подхождам с повече внимание.

В конкретния случай става въпрос за един изключително интересен и иновативен онлайн продукт – българската търсачка Jabse (аз бих го прочел „джабсе“, но самиият автор казва, че е „джейбс“, така че вие сами преценете).

Естествено, много хора ще възкликнат – „Ама защо ни е българска търсачка, като има Google?“.

Всъщност, освен Google, има доста други търсачки – Bing, Байду, Rambler, Yandex, и т.н. Вижда се, че основните икономически (и не само) световни сили имат собствен търсещ алгоритъм, който съвсем логично е лидер в търсенето в съответната държава. Например, според изследване от 2012 г., първенецът в САЩ Google (72%) е на второ място в Русия (където лидер с над 60% е Яндекс) и Китай (където над 70% използват Baidu).

Няма спор, че в България безапелационно на първо място сред използваните търсещи машини е Google (над 98% го използват). Дали обаче това е най-добрата алтернатива?

Преди да отговорите, хвърлете поглед и на тази интересна информация за представянето на резултатите от търсене при Google. Може би вече създаването на качествена българска алтернатива на световния гигант ви се струва не толкова лоша идея :). Защо това да не е Jabse?

Ето и малко повече информация за самата българска търсачка Jabse:

Jabse е изграден от нулата собствен алгоритъм за търсене, използващ собствена индексираща машина (паяк).  Към момента Jabse разпознава и индексира коректно различни видове документи (естествено най-разпространените MS Word, Adobe PDF, MS Power point, Flash SWF), може да обработва домейни на кирилица и разполага със система за оценка на важността на страниците и термините в тях според различни критерии, като брой входящи линкове, възраст и други.

Освен основното търсене, българската търсачка Jabse предлага и други услуги, сред които:

 • Jabse Ring – система за контекстна реклама;
 • Jabse Image Search;
 • Jabse новини – търсене в новините на онлайн български медии;
 • Jabse API – възможност за извършване на търсения от външна програма и възможност за вграждане на търсачката в други сайтове;
 • и др.

Jabse е реализирана изцяло на базата на технологии с отворен код като PHP, MySQL, Apache, FreeBSD и други.

Принципно, проектът има всички шансове да привлече потребителския интерес, стига да получи шанс за повече популярност. И точно сега неговият създател е решил, че е време да пораздвижи нещата около известността на своя уникален продукт, като стартира интересно състезание, подробностите около което може да прочетете по-долу:

„На 03.02.2014 стратира SEO експеримент-състезание на Jabse с награден фонд 1024 лв. и каса бира.
Условия :

 1.  Наградите се получават от този, който класира сайт на първа позиция в Jabse по следната фраза : търсачка jabse
  Фразата се изписва без никакви допълнителни символи, като кавички, запетаи и др. Не се зачитат резултатите от новини или платени реклами
  Официалното URL за класиране е : www.jabse.com/searchmachine.php?query=търсачка jabse
 2. Състезанието е разделено на 4 периода :
  03.02.2014 – 17.03.2014 12:00:00  с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция
  17.03.2014 – 21.04.2014 12:00:00  с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция
  21.04.2014 – 19.05.2014 12:00:00  с награда от 200 лв. за сайта на първа позиция
  19.05.2014 – 16.06.2014 12:00:00  с награда от 424  лв. и каса бира за сайта на първа позиция
  краен срок за записване 01.05.2014
 3. Всеки може да участва с произволен брой сайтове. Под сайт се разбира домейн или поддомейн върху който имате контрол. Един сайт може да участва САМО един път.
 4. Записване : Записването става с email на адрес plamen [at] jabse.com, като трябва да посочите сайтът, с който участвате, 3 имена и email адрес. За да потвърдите, че имате право да използвате сайта за участиe, преди да изпратите email, поставете в основната директория файл с име jabse.seo и съдържание md5(„вашия email“) . При спечелване на състезанието, файлът трябва да е достъпен на адрес : [сайтът, с който участвате]/jabse.seo най-късно до 48 часа след крайния срок. В случай, че не поставите файла, наградата отива при следващия участник в класирането.
  ( онлайн md5 генератор : http://www.miraclesalad.com/webtools/md5.php )
 5. Линкове към спонсора не са задължителни, но са повече от добре дошли. Изберете си някоя от услугите на Jabse : http://www.jabse.com/alljabse/
 6. Запазваме си правото да изключим от състезанието сайтове, които уронват авторитета на Jabse или противоречат на българското законодателство.
 7. Със записването си в SEO експеримента на Jabse, участниците декларират, че се отказват от всякакви претенции към Jabse.
 8. В състезанието не могат да участват лица, свързани с Jabse“

Пожелаваме успех на всички участници, и дано има повече български ентусиасти като създателя на българската търсачка Jabse.