Google убива органичните резултати?

Google успя за сравнително кратък период от време да се докаже като търсачката, която изкарва най-релевантните резултати, които мрежата може да ни предложи. С развитието си обаче философията на компанията се промени в посока, която едва ли повечето потребители одобряват.

Предприемач от Ню Йорк показа нагледно, че в днешно време най-популярната търсачка в света ни показва много по-малко органични (свързани с въведените думи, не рекламни) резултати, отколкото ни се иска. В своя блог Аарон Харис, съосновател на компанията Tutorspree, разказва как е направил анализ на показана информация при търсене на думата „автомонтьор“ в американската версия на Google.

google_results_page_revealed

Само 13% от екрана са органични резултати.

Оказва се, че при конкретното търсене едва 13% от 13-инчовият екран на лаптопа му са изпълнени с органични резултати. Всъщност, както се вижда от снимката, основният фокус е върху Google Adwords, които заемат 29% от полето. 14% са отделени за навигационната лента, а 7% – на картата Google Map, на която са показани местните резултати.

 

google_results_page_revealed_2

Търсене за итанлиански ресторант дава още по-лоши резултати

Харис провел втори тест за да провери ситуацията при по-различно търсене –  „Италиански ресторант“. Резултатите били още по-лоши – едва 7% от екрана били заети от органични резултати. При изписване на „италианска храна“ в мобилната версия на търсачката обаче положението било отчайващо. В този случай предприемачът не видял нито един органичен резултат на екрана на телефона си и му се наложило да скролира надолу до края на страницата, докато попадне на такива.

В своя постинг Харис споделя мислите си за откритието си:

„Google създават нова версия на търсачката си, която я прави страхотна. Този път обаче става въпрос за енджин за търсене, който е специално направен за букета от продукти на Google. Ако решите да се конкурирате с Google по какъвто и да е начин, то заставате на мерника им. Вашите шансове да се изкачите достатъчно високо в списъка с резултати на практика стават нищожни и продължават да намаляват“.

Това, което Харис иска да каже в случая, е, че Google вече е далеч от корените си на търсачка и все повече гони собствените си интереси. Така за първите шест месеца на 2012 г. технологичният гигант е получил повече приходи от реклама от всички печатни издания в САЩ, взети заедно, припомнят от Mashable.