Amazon на нож с „фалшивите“ потребители

amazonПрез пролетта тази година Amazon заведе дела срещу собствениците на уебсайтове, които предлагат на търговците в сайта възможност за закупуване на фалшиви четири и пет-звездни мнения за техните продукти. В резултат на това към момента много от тези сайтове вече са затворени, а от Amazon предприеха действия и срещу търговците, които са се възползвали от тези услуги.

Миналата седмица излезе информация, че Amazon продължава своята акция срещу фалшиви отзиви на „клиенти“, като стартира официална кампания срещу физически лица, които предоставят такава „услуга“ – а базата за набиране на „обвиняемите“ е сайтът fiverr.com.

Ответниците в новото дело не са посочени с конкретни имена, но всеки от тях е използвал Fiverr.com за да продава фалшиви положителни или 5-звездни Amazon мнения. В някои от случаите фалшивите клиенти дори са предлагали „проверени“ ревюта, което означава, че те реално са купували продукта – при условие, те са компенсирани за това, естествено.

Сайтът Fiverr.com е онлайн пазар, в който потребителите могат да предлагат малки задачи и услуги, чиято цена започва от 5 USD (от там идв и името на сайта). Част от тези услуги са предназначени за тези търговци, които търсят фалшиви отзиви и оценки, не само за Amazon, но също така и на други сайтове и услуги, включително iOS и Google appsores.
Принципно тези услуги са против правилата на Fiverr, и всъщност сайтът е съдействал за премахването на подобни обяви и в миналото. Затова искът реално не е срещу платформата Fiverr, а срещу нейните потребители, нарушили правилата.

В приложение към иска са извадени над 1,114 потребители на Fiverr (показани са само техните потребителски имена, а не реалните). Amazon очаква съдът да забрани на физическите лица да предлагат тази услуга, но заедно с това да изиска от тях списъци с техните клиенти, които са използвали услугата, както и самите отзиви, които те са написали.

Повече информация – в оригиналния документ.

Amazon Review Complaint