4G и 5G при мобилните ни оператори

Няма как да не сте чули новината, че телефонните оператори винаги се опитват да пуснат по-добри мобилни услуги, планове и свързаност. Telenor се хвалят, че вече могат да предложат на своите потребители 4G връзка, но какво наистина представлява това, ще се опитаме да ви разясним в няколко изречения.

Много от вас са вече с нови смартфони и знаете, че използвате интернет и от мобилния си план – за 20лв около или над 1GB или нещо подобно. Силата на този сигнал също е от голямо значение, защото колкото по-силна е връзката, толкова по-добър и по-бърз интернет ще имате.
Въпросът тук не е само до покритието на мрежата, а до самото качество и сила на сигнал.
Да направим сравнението така: Нека вашият телефон е с оценка 4 от 10, а връзката ви е 8 от 10. Значи телефонът ви е прекалено „смотан“ и няма как да се възползвате от хубавия интернет. Това уравнение може да бъде обърнато (хубав телефон, лоша връзка) което е много по-често срещано при младите. Точно това се опитват да направят телефонните оператори – да постигнат по-добри резултати при свързването с интернет от мобилен телефон.

Добре, вие обаче може да не ползвате толкова много интернет, но поне можете да говорите. Този тип връзка важи и за говоренето, не само за интернет връзката. Всички знаем, как понякога чуваме шум в отсрещната слушалка, някой говори и не можем да го разберем и други подобни. Компаниите се опитват да премахнат всички тези трудности, за да можем да получаваме по-добри услуги за парите си. Изглежда това е единственият тип компания у нас, която се опитва да подобри нещо с парите, които печели.
До колко обаче имате нужда от такава висока скорост?
Добър въпрос. Всеки може да каже „Аз разбирам човека отсреща много добре, нямам проблеми и не ми трябват подобни екстри.“ и може да се окаже прав, но колко хора има според вас, които биха казали подобно нещо? Напълно недостатъчно, за да имат влияние върху прогреса.

Всичко това, много уместно води и до изразходване на излишна батерия. Нормално е да кажете, че искате да намерите информация за lake Baikal през мобилния си телефон и да изхарчите батерията за около час. Ако не ровите толкова често в интернет и искате да спестите от батерията, телефонът ви със сигурност има вградена опция за намаляване на връзката до 2G, което да ви спести така ценната батерия.

В повечето случаи има плюсове да си с 5G или 4G връзка, но всичко зависи от самите вас и това, какво вие искате да правите с нея.