Златно шампанско за Нова година

Посрещането на Нова година традиционно се свързва е една напитка, която повечето хора не консумират в ежедневието – шампанското. Няма спор, че шампанското е сред най-изисканите напитки в света, като за мнозина то е най-стилното питие, което може да се поднесе на празника.

Това, което убягва на много хора е фактът, че само едно вино в света може да се нарече истинско шампанско – това, което произхожда от френската област Champagne (Шампан). Всички останали напитки, известни като шампанско, реално са пенливи вина, произведени по същата технология, така че техните качества по-никакъв начин не отстъпват на шампанското от Champagne.

Пенливи вина се произвеждат навсякъде, където има традиционни производители на вино. Цената на шампанското варира в широки граници, но ако имаме гаранция за спазване на класическата технология, цената на една бутилка варира от някоколко десетки до стотици, дори хиляди левове. Да не забравяме, че говорим за стандартна бутилка шампанско, която най-често е 0,750 л.

Шампанско за Нова година

Един от най-подходящите за посрещане на Новата година видове шампанско е т.нар. „Златно шампанско„. Златното шампанско носи името си от добавените в неговите съставки 23 каратови златни частици, благодарение на които стилът, високата класа и луксът си личат отдалече. Самата бутилка е опакована в кутия, наподобяваща златно кюлче по своята форма.

Може да купите златно шампанско както за подарък, ако ще ходите на гости, така и за почерпка, ако ви предстои да бъдете домакин на новогодишно парти.

Чаши за шампанско

Прието е шампанското да се поднася във високи стъклени чаши, които допълнително подсилват усещането за стил и естетика.

Никога не използвайте плоските широки чаши за други видове вино, защото характерните за шампанското балончета ще изчезнат много по-бързо, а и гостите ви ще се усъмнят в общата ви култура.

Когато отваряте шампанското, ще получите повече одобрителни погледи от аудиторията, ако използвате специалния тирбушон за шампанско – уникално допълнение към комплекта аксесоари за кухня, който всеки уважаващ себе си кулинар трябва да притежава .