Характеристики на облеклото за фитнес зала за мъже

Мъжко спортно облекло

Ефективността и безопасността на тренировките във фитнеса до голяма степен зависят от качеството на спортното облекло за мъжете. За да не Ви разсейват неудобните шевове или стягащите ластици по време на упражненията, си струва да обърнете специално внимание на избора на подходящи дрехи и бельо.

Какви са изискванията към дрехите за фитнес?

Какъв тип оборудване е подходящо за фитнес и културизъм?

Как да изберем качествена униформа за обучение?

Вижте отговорите на тези въпроси по-долу

Характеристики на качественото спортно облекло за мъже

Мъжкото облекло, предназначено за спорт, има редица характеристики, които го отличават от ежедневните дрехи в гардероба. Една от тях е специфичната кройка с минимален брой шевове и вложки. В зависимост от естеството и интензивността на тренировките, спортното облекло може да бъде свободно или стегнато. Леко облекло, което не ограничава движението, обикновено се използва за бягане на стадион, футбол и волейбол.

Тясното еластично облекло се използва най-често за фитнес и силови спортове.

Специалният аутфит, предназначен за тренировки във фитнес залата, за разлика от обикновените дрехи, е изработен от специални материи, лесни за разтягане и устойчиви на разкъсване. Дрехите от такива материали не се мачкат, не абсорбират влага и миризми и не ограничават движението. Плътно прилепнали към тялото, еластичните спортни тениски и клинове осигуряват мускулна опора при интензивна физическа активност. Освен това, благодарение на компресията, създадена от плътния материал, се постига максимален ефект от тренировката (опитвайки се да преодолее съпротивлението на еластичната тъкан, спортистът полага повече усилия).

Друга особеност на мъжкото спортно облекло е ергономичността. Доброто усещане, нивото на активност, физическият и психологически комфорт на спортиста по време на тренировка до голяма степен зависят от този важен параметър.

Изисквания към облеклото за фитнес

Фитнес инструкторите и спортните терапевти са единодушни в убеждението си, че тренировъчното облекло трябва да бъде ергономично. Те включват:

  • антропометриченост;
  • хигиеничност;
  • психофизични (психофизиологични) свойства.

Съответствието на спортното облекло с антропометричните изисквания означава, че то е оптимално за човека по размер, като се вземат предвид неговите физически данни (височина, конструкция на тялото). Дрехите за тренировки не трябва да причиняват дискомфорт по време на тренировка.

Спортното облекло трябва да отговаря и на редица хигиенни изисквания. Така че материалът трябва да помогне за отстраняване на влагата и излишната топлина от тялото по време на интензивните упражнения. Текстилът не трябва да абсорбира пот и прах, което е среда, благоприятна за развитието на бактерии. Освен това материалът на дрехите трябва да е хипоалергичен и приятен на допир.

Изборът на спортно облекло за мъже по отношение на психофизичните изисквания предполага неговата естетика, атрактивен външен вид, добро прилягане. С други думи, една тренировка не трябва да кара човек да се чувства неудобно, несигурно или некомфортно.

Разнообразие

В модерните магазини за спортно облекло за мъже можете да намерите впечатляваща гама от универсални тренировъчни комплекти. Ако е необходимо, спортистът може самостоятелно да избере горната и долната част на облеклото, което напълно ще отговаря на неговите индивидуални параметри. Още по-голям избор има за мъжко спортно облекло онлайн.

Къси панталони тип клин – най-популярният артикул от спортно оборудване за мъже. За фитнес занимания оптимални са шорти с дължина малко над коляното, с права кройка или леко прилепнали. За силови тренировки (бодибилдинг) съвременните производители предлагат еластични шорти с компресионен ефект, които осигуряват мускулна опора по време на тренировка.

Чорапогащи – вид тесни тренировъчни панталони. Съвременните мъжки чорапогащи са изработени от дишащи еластични материи, които създават компресионен ефект и осигуряват мускулна опора при интензивна физическа активност.

Популярни тренировъчни панталони за мъже са и широките спортни шорти. Те често се допълват от тениски, тениски и ризи без битки. Такова оборудване е оптимално за бягане и упражнения на симулатори.

Трико за борба – много популярен вид облекло сред спортисти, занимаващи се с пауърлифтинг, културизъм, борба, вдигане на тежести. Този тип облекло представлява еластичен костюм от една част с чифт стегнати презрамки в горната част.

Тясно съобразена с торса на спортиста, тази дреха осигурява мускулна подкрепа по време на интензивно вдигане на тежести.

Идеални за фитнес и бодибилдинг класически спортни тениски – обикновено са прави или тесни, за удобно прилягане към тялото на спортиста. Липсата на ръкави в такива дрехи значително улеснява тренировките, които включват физическа активност на кръста или ставите.

Тениски с широк ръкав – Друг вид спортно облекло, което често се използва в комбинация със спортно оборудване. За тренировки във фитнес залата обикновено използват широки дизайни на тениски с широки ръкави, които не ограничават движението.

Материали

Памук – естествена материя с отлична хигроскопичност, дишане, мекота, хипоалергенност. Недостатъците на този материал включват лоша устойчивост на износване, смачкване, протриване и разкъсване.

Полиестер – синтетичен материал, характеризиращ се с висока якост, издръжливост, устойчивост на износване. Полиестерните дрехи не се мачкат и лесно се почистват от замърсявания. В същото време такава тъкан е в състояние да натрупва статично електричество, както и да предизвиква алергични кожни реакции.

Полар – издръжлив, устойчив на износване смесен плат, използван за направата на спортно облекло за жени и мъже. Съдържанието на памучни влакна в него осигурява добра дишаемост на материята, а наличието на еластанови нишки определя нейната разтегливост.

Този материал не се набръчква, не се агломерира, не се деформира и не избледнява дори след многократно пране.

Biflex (бифлекс) – вид еластична и издръжлива тъкан, състояща се от найлон с малко количество спандекс. Материалът се отличава с впечатляваща еластичност (разтяга се еднакво добре във всички посоки), здравина, гладкост, устойчивост на свиване и обезцветяване. След измиване продуктите изсъхват много бързо.

Производители

Nike е известна американска компания, специализирана в производството на висококачествено спортно облекло и обувки. Продуктовата гама на марката включва първокласни мъжки спортни дрехи, анцузи, тениски и блузи за всички спортове.

Adidas – най-големият немски производител на спортни облекла, обувки и аксесоари с безупречно европейско качество. При производството на спортни облекла тази марка използва уникални технологии, една от които е Climalite. Тази технология дава възможност да се произвеждат удобни спортни облекла от „дишащ“ материал, който отстранява влагата от тялото по време на интензивни тренировки.

Puma е една от най-старите немски компании, специализирана в производството на спортни облекла, обувки и аксесоари. Продуктовата гама на марката включва богат избор от модели спортни облекла за мъже, както и бельо, специално предназначено за интензивни тренировки.

Asics е известен японски производител на спортни облекла, обувки и аксесоари. За мъжете тази марка предлага серия от уникални колекции дрехи, предназначени специално за фитнес, лека атлетика, волейбол, тенис и джогинг. Предлаганите от производителя модели спортни облекла са изработени от естествени материи с лека добавка на синтетични влакна.

Как да избера?

Когато избирате правилното облекло за вашия фитнес клуб, трябва да вземете предвид спецификата, интензивността и честотата на бъдещите упражнения. За тренировки, които включват повишена физическа активност, се препоръчва закупуване на облекло, характеризиращо се със следните характеристики:

  • еластичност и дишане на материала;
  • якост на продукта, устойчивост на износване, устойчивост на замърсяване, обезцветяване и свиване;
  • удобно и ергономично прилягане.

За хората с чувствителна кожа, склонна към алергии и раздразнения, експертите препоръчват закупуването на памучно спортно облекло. Такива продукти, за разлика от синтетичните дрехи, няма да предизвикат алергична реакция на кожата и ще осигурят максимален комфорт по време на тренировка.

Когато избирате спортно облекло, изработено от синтетични тъкани, трябва да се уверите, че дрехата, която харесвате, не натрупва статично електричество. За да направите това, просто я разстелете върху равна повърхност и я изгладете с усилие отвън със суха длан.

Ако материалът се залепя към ръцете ви, искри, скърца и пука, тогава не е желателно да купувате тази дреха.

Когато купувате спортно оборудване от физически магазин, не бива да пропускате възможността да пробвате дрехи, преди да купите. По пробата трябва да оцените не само външния вид и прилягането на облеклото, но и собствените си усещания с него.

Дрехите (дори и с компресионен ефект) не трябва да стягат прекалено тялото, да пречат на движението и да причиняват дискомфорт. За да оцените степента на еластичност на дрехите, по време на пробата си струва да извършите няколко прости движения: повдигнете ръцете си, седнете, наведете се напред и настрани.

Спортното облекло не трябва да се купува в неправилен размер. Често срещана грешка е някои амбициозни спортисти да направят целенасочено покупка на по-малка екипировка (с идеята да отслабнат). Фитнес треньорите твърдят, че вредата от тази „мотивация“ е много повече отколкото евентуалната полза. Тренировката в тесни дрехи е не само неефективна, но и опасна. Силното стягане на тялото при стегнатата екипировка могат да причинят нарушения на кръвообращението, влошаване на здравето, виене на свят и дори припадък.