Фотоепилация, криотерапия и електро-мускулна стимулация

криотерапия

Фотоепилатори и тяхното предназначение

Да се отървете от нежеланото окосмяване може да бъде бързо и безболезнено, стига да попаднете на подходящия уред за тази цел. Чрез силен импулс фоликулите на косъмчетата се разрушават, в резултат на което коренът е унищожен и не може да продължи да функционира. Безболезнената процедура не е в състояние да засегне кожата, тъй като импулсите са твърде кратки. Дермата остава непокътната, въпреки факта, че окосмяването изчезва напълно, без възможност за по-нататъшен растеж.

Как работи фотоепилаторът?

Процесът е подобен на заснемане на снимка със светкавица. Интензивна импулсна светлина или IPL – действа върху тъмната пигментна зона и създава усещане за топлина. Светкавицата влияе върху отделянето на косъма от фоликула. Околните тъкани са „наранени“ и пролапсът настъпва за няколко дни. Така растежът в тази клетка спира за известно време.

Ефектът се постига само за тези косми, които са в етап на растеж. Ако по време на сесията космите не са в този етап, фоликулът остава активен. Следователно процедурите с фотоепилатор изискват няколко сесии.

Какво представляват фотоепилаторите?

Новите устройства за премахване на окосмяване с помощта на импулси са разделени на 2 вида: професионални и домашни .

Стационарните (професионални) устройства са с големи размери и имат широк спектър от функции. Използват се за следните ефекти:

 • Премахване на окосмяване от ръцете, краката, подмишниците и бикини зоната;
 • Подмладяване на кожата;
 • Високочестотните светкавици премахват несъвършенствата под формата на пигментация и неравности.

Уредите на Karlton Electronics са в компактни размери, в сравнение с гореспоменатите, но не по-малко ефективни. Те са много по-достъпни за обикновения потребител и по-лесни за използване. Всеки фотоепилатор идва с инструкции за употреба.

Криотерапия и електро-мускулна стимулация

През последните години от професионалния медико-козметичен свят в домакинствата навлязоха редица специфични процеси и процедури, които постепенно стават достъпни за все по-голяма част от хората, имащи желание да се грижат за собственото си здраве и естетически вид. Една от актуалните промени в тази посока е домашният уред за криотерапия и електро-мускулна стимулация, който отскоро е наличен и на българския пазар. С какво може да Ви бъде полезен такъв уред?

Какво представлява криотерапията

Криотерапията е специфичен инструмент на физиотерапията, чрез който се извършват външни приложения върху засегнатите мускулни зони, с ниска температура, между -2 и -4 градуса по Целзий, с цел намаляване на възпалението или отока.

Полезни ефекти от криотерапията:

 • Забавя кръвообращението, като по този начин свежда до минимум количеството кръв, което „наводнява“ травмираната зона;
 • Намалява мускулните спазми;
 • Намалява снабдяването с кислород на клетките, което причинява оток и разрушаване на меките тъкани;
 • Подпомага по-бързото възстановяване.

Показания за криотерапия:

 • Навяхване;
 • Изкълчвания;
 • Мускулни спазми;
 • Мускулни болки;
 • Оток и възпаление.

Какво е мускулна електростимулация

Процесът представлява мускулна стимулация с помощта на електрически импулси. Електростимулацията получава все по-голямо внимание през последните години поради потенциала ? да се използва като важен инструмент за увеличаване на мускулната сила по време на тренировка, като начин за ефективно възстановяване при частично или напълно обездвижени пациенти и като метод за възстановяване. Импулсите се генерират от електрическо устройство и се предават с помощта на специални електроди към мускулите, които трябва да бъдат стимулирани, като по този начин предизвикват тяхното свиване.

История на мускулната електростимулация

Първият изследовател представил доказателства за връзката електричество – активиране и свиване на мускулите е Луиджи Галвани. През 19-ти и 20-ти век изследователите изучават и документират точните електрически свойства, които генерират мускулна контракция. През 60-те години на миналия век съветските изследователи прилагат принципите на електростимулация върху високоефективни атлети, постигайки 40% увеличение на мускулната сила.

Какви са ползите от електростимулацията?

В медицината електростимулацията се използва за предотвратяване на мускулна атрофия, която може да възникне в резултат на мускулно-скелетни наранявания, като костни фрактури или наранявания на мускули, връзки или сухожилия.

Електростимулацията се използва и като начин за насърчаване на загуба на тегло. Устройствата за електростимулация могат да причинят изгаряне на калории, което в общия случай обаче е незначително: повечето калории се изгарят по време на тренировка.

Електростимулацията може да бъде ефективна в следните ситуации:

 • Борба с мускулни спазми;
 • Предотвратяване на мускулна атрофия;
 • Подобряване на местното кръвообращение;
 • Мускулно превъзпитание;
 • Непосредствена следоперативна стимулация на мускулите на прасеца за предотвратяване на венозна тромбоза;
 • Поддържане на пълен обхват на движение.

Митове за електростимулацията

Първият мит за електростимулацията е, че този процес изгаря мазнините, причинявайки масивно намаляване на теглото и сантиметрите. Тази идея не е вярна, тъй като броят на изгорените калории при сесия на електростимулация е по-нисък, отколкото в случай на продължителна тренировка, в която участват повече мускули.

Вторият мит е, че сесиите за електростимулация са по-добри от конвенционалните физически тренировки. Това възприемане също е погрешно, защото интензивната мускулна стимулация не може да се сравни с поредица от интензивни упражнения, които работят на няколко мускулни групи едновременно.

Какви са противопоказанията за електростимулация?

Пациент, получаващ електростимулация, не трябва да има медицински импланти като пейсмейкъри. Също така, електродите не трябва да се поставят върху каротидния синус, гръдния кош или скалпа. Електростимулацията трябва да се използва внимателно по време на бременност или менструация, както и при други специфични състояния, които са повлияни от мускулни контракции. Потенциалните странични ефекти са дразнене на кожата или леки изгаряния.