Слънчеви колектори – струват ли си инвестицията?

Напоследък се забелязва тенденция как все повече хора инвестират спестяванията си в покупката на слънчеви колектори. В действителност заслужава ли си подобна инвестиция? Дали да не я направя и аз?

Обзалавам се, че и вие сте си задавали някои от тези въпроси, но това е съвсем нормално. Почти всеки човек, преди да закупи дадена стока по един или друг начин, той прави проучване относно нейната цена, ефективност и качество. Когато премерите плюсовете и минусите на соларните колектори вие сами ще стигнете до решението дали тази инвестиция си заслужава.

Сами ще се уверите, че положителните качества на слъчневи колектори са много повече от един или два. Като за начало ще спомена само, че с тяхна помощ вие ще моете да спестите и някой лев от сметките за ток, а освен това ще ви осигурят през цялата година топла вода. Също така са екологични, което означава, че използвайки ги вие не вредите на никого, нито на съседите, нито на природата, просто защото те са безвредни и не изпускат в атмосферата опасни вещества, а само полезни – топлина.

Единственият им минус е цената. Средно между 600 – 900 лв струва покупката на една система от слънчеви колектори с термосифон или „Heat Pipe“ тръба. Но помислите си само колко пари давате годишно на топлофикация за изразходвана енергия за отопление на вода, която след тов да използвате за битови нужди.

Според направени проучвания средно за едно домакинство, което е съставени от 3-4 човека разхода е между 450-650 лева на година. Почти толкова ви струва и покупката на слънчеви колектори с „Heat Pipe” тръба или с термосифон, но веднъж закупувайки ги вие ще усетите драстично намаление на вашите разходи. Реало на годишна база ще можете да спестявате по 490-660 лева, а това не е никак малко. А по една проста сметка, ако 20 години ползвате вашите колектори, колкото е тяхната гаранция, вие ще спестите между 8-12 хил. лева, а това звучи още по-добре.

След като сте запознати с положителните и отрицателни страни на слънчевите колектори, много по-лесно бихте могли сами да си извадите изводите дали покупката на тези съвременни енергийни източници си заслужава. В случай, че имате нужда от допълтенителна информация, тук http://www.emde-solar.com/икономия ще откриете всичко, което ви интересува относно колекторите.