Складова програма – защо имаме нужда от такъв софтуер

Складова програма

Независимо дали вашата фирма се занимава със сглобяване, продажба или транспортиране на стоки, за вас няма как да не е от изключителна важност осъществяването на ефективен контрол над инвентаризацията и следенето на самите продукти във вашия склад.

Добра новина е, че през 2017г. вече им създадени много програмни продукти, които изпълняват тези функции без проблем. Софтуерите, създадени за управление на складове (наричани накратко „складова програма„) биха ви свършили отлична работа, което си е първата стъпка към гарантирания успех.

Тези системи са направени така, че да оптимизират процесите по поръчка, съхранение и предвижване на вашите стоки, с цел избягване на проблеми като дублиране, прекалено голяма наличност от даден продукт или пък недостиг от такъв.

Ако фирмата ви разполага с подобен софтуер, вие спокойно бихте могли по всяко време, например, да знаете балансът на наличните ви продукти в момента; да сортирате подобни стоки, така че да не настъпва объркване или да следите вече обработени продукти и такива в процес на обработка.

На много компании им се налага да следят инвентаризацията на стотици почти еднакви продукти, поради което им е необходим лесен начин за тяхното описване и различаване по модели. Или пък разполагат с еднакви продукти в различни цветове, които също трябва по някакъв начин да управляват. Почти всички складови софтуери  притежават тази значително важна функция.

Освен това, тези системи могат да следят как се променят количествата на определени стоки – например, след като е продаден един продукт, се отбелязва автоматично, че той вече не е наличен, което е изключително полезно, ако вашата фирма си има и онлайн магазин.

Някои от по-напредналите софтуери пък могат да бъдат настройвани по подразбиране да поръчват дадена стока, ако количеството ? падне под определено зададено от вас ниво.

Няма спор, че един такъв софтуер със сигурност ще ви е от полза, но е важно да знаете по какви критерии да го изберете, за да е подходящ именно за вашия бизнес.

Едно от основните неща, които трябва да знаете е, че можете да намерите софтуер за управление на склад в зависимост от вида на индустрията, в която вашият бизнес се развива. Така програмата ще бъде специализирана само, например, за ресторанти, части за коли, козметика и т.н. Има и системи, създадени по определен стандарт, удобни за ползване от всеки потребител.

Размерът на вашия бизнес също е от значение. Ако сте малка фирма, която има нужда от съвсем основен софтуер, едва ли ще ви се иска да плащате за някой такъв с безброй функции, които няма да са ви от полза.

Третият критерии е, имайки предвид спецификата на вашата пазарна ниша, да прецените дали ще имате нужда именно от тези допълнителни функции, като: фактуриране, прогнозиране и други.