Разкошни парфюми с мирис на кожа за ценители

нишов парфюм кожа

Парфюмите с мирис на кожа в парфюмерийната индустрия остават едни от най-сложните за производство.

Защо?

На първо място, поради факта, че трябва да ги миксират от много други съставки, защото е невъзможно да се синтезират ароматни суровини от кожа, както се прави например с цветята.

Исторически във Франция парфюмерийното производство върви ръка за ръка със занаята за направа на кожени ръкавици: гилдията се е наричала Gantiers et Parfumeurs. Новите кожени ръкавици и други дребни аксесоари от кожа са били импрегнирани с миризливи вещества – от катран до благородни цветни есенции – за да скрият характерната и не особено привлекателна миризма на обработена кожа. Парфюмерийната индустрия под формата, която я познаваме през последните векове, просто произлиза от тази традиция, за да маскира не особено приятните миризми с ароматни композиции.

Брезов катран, хвойна, пачули често се използват за създаване на тръпчиви и сурови кожени акорди, докато аромата на по-мекият, по-нежен велур се имитира с помощта на ванилия и други сладки, кадифени нюанси. В края на 19-ти век, за радост на парфюмеристите, е открит хинолин – вещество, притежаващо опушена-дървесна миризма с нотки на дъбов мъх, орех и тютюн. Именно той е включен в композициите на повечето легендарни парфюми с аромат на кожа – например Cuir de Russie, Chanel, Tabac Blond, Caron и Bandit, Piguet.

В наши дни вече има огромно количество синтетични съставки, които да имитират този особен аромат на кожа. Което обаче не улеснява значително задачата – парфюмите с кожени нотки изискват точност в композицията, защото те не са „приятели“ с всички съставки и това може да обърка цялата композиция.

Ето няколко страхотни нишови парфюми с аромат на кожа, но разбира се изборът далеч не се ограничава до тях – има и други достойни аромати.

Hermessence Cuir D’Ange, Hermes

Името на аромата преведено от френски буквално означава „Ангелска кожа“ и наистина оправдава съдържанието на флакона – аромат на мека, ефирна, сладка кожа, напълно лишена от праволинейност. Този парфюм е подходящ както за мъж, така и за жена. Той е като перфектно пасваща ръкавици или перфектен чифт ботуши, които винаги добавят нотка шик.

Dzing, L’Artisan Parfumeur

Той е най-анималистичният от всички парфюми с нотки на кожа, малко като хулиган… Dzing е посветен на цирка и това ясно се долавя в неговия състав – самата миризма бие в ноздрите още от входа: животни, солени пуканки, захарен памук … На пръв поглед ароматът може да изглежда твърде реалистичен, особено за неподготвените. Всъщност определено трябва да му се даде шанс – когато се прилага върху тялото, дава сладка и жизнена миризма. Но не губи предизвикателството си.

Ombr? Leather, Tom Ford

Tom Ford има един известен парфюм с аромат на кожа, който много хора обичат – Tuscan Leather. Новият Ombr? Leather има може би дори по-големи шансове за успех – същата разпознаваема качествена кожа, но в комбинация с кардамон, кехлибар, замбак и сладък жасмин. Оказва се, че е очаквано по-сладък, по-топъл, но не и безгръбначен – той е перфектен за зимата. Въпреки това през лятото също  звучи актуално – основното е да не се прекалява с количеството.

И ако прочетеното ви хареса, защо не опитате на практика с един от тези разкошни парфюми?