Пръчки за риболов – как да изберем най-подходящия модел?

рибарска пръчка

Всяко начало е трудно, а риболовът не прави изключение. Начинаещият рибар е изправен пред куп проблеми за разрешаване, включително и как да избере подходящи пръчки за риболов.

Така че, ако не искате да натрупвате опит с цената на собствените си грешки, можете да се възползвате от съветите на специалистите.

Как да изберем пръчки за риболов?

Преди да направите покупка в специализиран магазин, трябва да проучите малко повече темата. Нека видим как да си гарантирате правилния избор сред различните видове рибарски пръчки.

Въдица за начинаещи се избира според следните критерии:

  • На първо място, следва да се отчете мястото на риболов. Така например, езерата със застояла вода ще изискват избор на пръчки за риболов според един параметър, бързата река ще диктува съвсем други изисквания, а големия водоем – напълно различни от предните два.
  • Размерът на рибата, която ще ловите, също има значение. Невъзможно е да държите голям шаран с лека риболовна пръчка, защото той се нуждае от по-мощен прът.

Общи принципи на подбор на пръчки за риболов

На какво първо трябва да обърнете внимание?

Основното – не купувайте пръчка от случайни хора, а само от специализирани магазини. Има производители, които работят в тази индустрия от десетки и стотици години и имат безупречна репутация (напр. Filstar).

Обикновено на пръчките за риболов е посочена конкретната дължина, клас и тегло, както и максимално допустимото тегло на изкуствената примамка, с което може да се работи.

Препоръки за тестване:

  • Като начало внимателно огледайте въдицата за наличие на пукнатини, неравности и кривини. Размахайте пръта първо във вертикалната и хоризонталната равнина, а след това „нарисувайте“ кръгове във въздуха с края й. Прътът трябва да се огъва еднакво във всички посоки.
  • Завъртете леко въдицата, сякаш хвърляте въдицата във водата, и спрете движението в позиция, успоредна на повърхността на пода. Ако не е „замръзнала“ в хоризонтално положение, а се е огънала, по-добре не я избирайте като опция за първата си риболовна пръчка.
  • Обърнете внимание на точката, където пръчката се огъва най-много. Ако само върхът й се огъне при люлеене, значи е с бързо действие. Ако огъването е в близост до средата, това говори за средно действие. А ако е след средата, в близост до дръжката, тогава тя е с бавно действие.

Материали за пръчки за риболов

Съвременните материали са фибростъкло, въглеродни влакна и композити, но възможностите за риболовни принадлежности непрекъснато се разширяват. Така постоянно се появяват нови продукти, които съчетават необходимата дължина, еластичност и здравина.

Какво представляват композитните материали за производство на пръчки за риболов?

Това са материали, които се използват в различни комбинации (композиции) от високоякостни пластмасови и влакнести материали. Пръчките са изработени от фибростъкло, въглеродни влакна, високомодулен и нискомодулен графит и други материали.

В днешно време можете да си купите пръчка за всеки вкус – от евтини „телескопи“ от фибростъкло до висококачествени модели, изработени от графит с висок модул. Телескопичните пръти от фибростъкло остават запазена марка на любителите, което е провокирано най-вече от ниската им цена и задоволителна здравина. Недостатъците им са голямото тегло (в сравнение с графит и композити), както и уязвимостта от въздействието на слънчевата светлина и ограничения експлоатационен живот.

Въдиците от въглеродни влакна (специално обработен графит ) имат висока степен на якост, леки, с определена степен на еластичност. Високомодулният графит дава голяма твърдост, а нискомодулният – пластичност и гъвкавост. Въглеродните влакна са устойчиви, когато се използват правилно.