Отново за българските търсачки

Вече мина година и половина откакто за последно писах за българските търсачки. Към онзи момент родните търсещи машини бяха само две (Jabse и Napred), но днес случайно научих, че на пазара са се появили не една, а цели нови две търсачки.

За малък онлайн пазар като българския това е доста изненадващо, но явно в страната има достатъчно Интернет ентусиасти със знания и умения да се впуснат в този сложен бизнес, доминиран от световни гиганти като Google, Yandex  и Microsoft (Bing). Но да минем направо на въпроса, ето ги и двете нови български търсачки:

Poppy.bg – както споделя самият автор, Попи е персонален експериментален проект, който представлява интелигентна машина за търсене в българското интернет пространство. Целта на проекта е да се създадат алгоритми за ефикасно търсене, съобразено със спецификата на българския език. Основна отличителна черта ще бъде възможността да се отчетат всички аспекти на думите в едно изречение, а не да се прави просто индексиране по ключови и „платени“ думи. В момента всичко е в процес на разработка и предстои доста работа и експериментиране.

Boom.bg е независима българска търсеща машина със собствен паяк и алгоритъм за подреждане на резултатите, която не ви шпионира докато търсите информация в Интернет.

Резултатите от търсене в Boom.bg не са персонализирани, което значи, че всички виждат едни и същи резултати, независимо какво харесват приятелите им или в кой град се намират.

Резултатите са максимално опростени, като се показва само най-важната информация. Не се използват тежки JavaScript библиотеки, което прави зареждането бързо и не натоварва браузъра на посетителя. В резултатите се интегрират елементи от Schema.org като itemprop image и price, което ви дава възможност да придобиете представа за продукта, още от страницата с резултати.

За всяко търсене в дъното на страниците с резултати ще намерите връзки към други търсачки, които ви позволяват лесно да видите алтернативни резултати.

И двете нови търсачки изглеждат обещаващо, въпреки някои странни наглед резултати, изкарвани при обикновено търсене, например „ремонт на пералня софия“ – Попи не изкарва резултати, докато Boom.bg намира над 95000.

Авторът на Попи явно е човек с чувство за хумор, защото търсене на „София“ извежда резултат –

„София e нещо, ама още не знам какво
Само това знам за сега…“

Явно ще мине време, докато търсачките започнат да изпълняват добре предназначението си, но това не пречи да пожелаем искрено успех на създателите им.