Онлайн магазин с WordPress – защо не?

Разпространение на CMS 2016

Първо ще направя уточнението, че в тази статия се говори за изграждане на онлайн магазин с WordPress (WP) с използване конкретно на плъгин WooCommerce, защото са налични и други добавки с подобна функционалност.

Защо онлайн магазин

Онлайн търговията отбелязва постоянен растеж, както в световен мащаб, така и в България.

Според последните данни на НСИ през 2014 г. над 16% от лицата в страната са пазарували през интернет, като за големите градове цифрата е малко под 23%. В абсолютни стойности това са над 925 000 българи, които са купили стока или услуга за лично ползване през глобалната мрежа. Това е почти 2 пъти повече от стойността на този показател през 2012 г., когато пазаруващите онлайн българи са били 520 000 души.

В същото време оборотът на електронната търговия в България е достигнал 5 млрд. лева за 2014 г., което е над двойно увеличение спрямо 2.2 млрд. през 2013 г.

В същото време броят на онлайн магазините в страната расте с небивали темпове, като към момента интернет „шоповете“ гонят петцифрено число. Естествено много от тях нямат активно присъствие и голяма клиентска база, но въпреки това участват в броя реализирани транзакции и допринасят за ръста на онлайн оборота.

Повече детайли по темата защо бизнесът се обръща все по-често към онлайн представянето си е предмет на друг разговор, а тук ще се концентрираме върху възможностите за изгражане на интернет магазин от нулата.

За щастие на мнозина създаването на електронен магазин през последните години вече не е предизвикателство, изискващо особени технически познания и програмиране. Развитието на отворените безплатни платформи за интернет сайтове като WordPress, Joomla, Drupal, PrestaShop, Magento и т.н. дават възможност на всеки ентусиаст с повече свободно време и средна компютърна грамотност да „вдигне“ онлайн магазин за не повече от седмица. И това е факт, който се случва ежедневно по целия свят.

Да предположим, че сме компютърно и Интернет грамотни, имаме идея за реализация на продажби в Интернет, свободно време и желание да създадем сами своя онлайн магазин.

Безплатни платформи за онлайн магазини

Как обаче да изберем към коя безплатна платформа за интернет търговия да се насочим? Ето преглед на основните безплатни системи за създаване на онлайн магазини:

  1. WooCommerce за WordPress
  2. Prestashop
  3. Magento
  4. VirtueMart за Joomla
  5. OpenCart
  6. osCommerce

Има и много разновидности на горните, но най-общо с помощта на тези 6 платформи са изградени над 90% от онлайн магазините, с изключение на магазините със собствено (custom) решение.

Всяка от тези системи е дискутирана многократно в интернет, като са посочвани различните предимства и недостатъци. Идеята на тази статия е да посочи защо да изберете WooCommerce, затова ще минем направо на въпроса:

Предимства на WooCommerce за изграждане на онлайн магазин

Разпространение на CMS 2016На първо място – WordPress е най-разпространената система за управление на съдържание в уеб (CMS или content management system) – с 40% пазарен дял към март 2016 (данни на Builtwith) при най-големите сайтове и над 50% за целия Интернет (т.е. половината сайтове в света са изградени с WP!!! – колкото всички останали платформи взети заедно).

В същото време Woocommerce е най-разпространеният плъгин за създаване на онлайн магазин за WP. Това само по себе си означава, че в целия свят има хиляди разработчици, постоянно развиващи нови функционалности и редактиращи некорекно работещи модули и процеси. Обратната връзка от потребителите е в пъти по-мащабна, което прави откриването и документирането на дефекти значително по-бързо и лесно.

naj-razprostraneni-sistemi-za-onlajn-magaziniВ полза на Woocommerce като лидер при създаването на интернет магазини се поставя и статистиката за най-използвани системи за онлайн магазини на Builtwith, където на второ място след лидера Magento (13%) се нарежда точно Woocommerce с пазарен дял от 8% в в най-големите 10 хиляди онлайн магазина. Статистиката обаче коренно се променя, ако вземем предвид всички интернет магазини по света – в тази класация безспорен водач е Woocommerce с 29% от всички инсталации, срещу само 6% за Magento.

Директният извод от тези данни е, че масовите малки магазини залагат на Woocommerce за основа на своя онлайн търговски бизнес, а индиректно това показва, че работата с тази система под WordPress е най-лесна и близка до масовия потребител.

Основната идея на всеки магазин (и онлайн магазините не са по-различни) е да продава, а повече продажби идват с повече посетители. Привличането на посетители през търсачките (т.нар. органичен трафик) е в немалка степен свързано със съдържанието на нашия сайт. А именно в начина на създаване, обработка и представяне на съдържанието WP бие своите конкуренти, често с драстично по-добро управление.

Недостатъци на WooCommerce за създаване на електронен магазин

WordPress е система, първоначално планирана за лесно създаване и поддръжка блогове, и това естествено носи своите ограничения. За разлика от други CMS (напр. OpenCart, Magento, oScommerce и др.)