Нов реферал в аналитикса – този път не е спам

Хората, които редовно следят посещенията на сайтовете си в Google Analytics знаят, че от повече от година рефералния трафик (това са потребителите, които са пренасчени към вашия уебсайт от друг уебсайт с директен линк) е обект на постоянен спам. Най-често спамерските домейни са маскирани с интересни имена, които биха накрали начинаещите и по-неопитните уебмастери да проверят кой стои зад този клик към сайта им, но администраторите с повече опит веднага разпознават тази злоупотреба.

Освен, че са дразнещи, тези фалшиви посещения размиват реалната статистика и правят анализа на трафика неточен, съответно не толкова полезен. За да се избегне този проблем, в мрежата се появиха различни решения и съвети, които дават шанс на собствениците на сайтове да „разчистят“ и изолират нежеланите рефериращи домейни (ето например едно нелошо такова решение).

От края на април в списъка с препращащи сайтове се появи нов интересен реферал, който на пръв поглед също изглежда спамерски – com.google.android.googlequicksearchbox – но реално не е.

Всъщност, посетителите, които идват на вашия сайт от горния реферал, са хората, които са направили търсене във вградения във всички Android устройства модул за търсене в Google, който по подразбиране се намира в началния екран при стартиране на смартфона или таблета, работещ под операционната система на Google.

Тренираното око веднага разбира, че не говорим за спамерски трафик по простата причина, че престоят на реферираните потребители е достатъчно голям, а не е в рамките на секунди. В същото време средно прегледаните страници също са реален брой, което също подсказва истински хора, а не ботове.

И така

Спам ли е трафикът от com.google.android.googlequicksearchbox?

 

Не, този трафик НЕ Е спам!