„Нова“ кола, ами акумулатор?

akumulatorПрекрасно би било, ако всеки можеше да си купи нов автомобил от магазина, с пробег от под 100км и найлони на седалките. За съжаление действителността е друга, и особено в България процентът на продадените нови коли спрямо тези втора употреба (най-често нов внос) е драстично по-малък.

Особеност на употребяваните автомобили е, че почти винаги имат нужда от допълнителни разходи за да можем без притеснение да се насладим на удоволствието да шофираме по „прекрасните“ пътища на родината. Ако пък сме решили да се обзаведем с нерегистриран все още автомобил, внесен наскоро от чужбина, шансът да ни трябва нов акумулатор е огромен.

Това е така по простата причина, че огромна част от тези коли са били поне няколко месеца в автокъщи от държавата, откъдето е вноса. Всеизвестно е, че стоенето на място е по-пагубно за някои възли на автомобилите, отколкото ежедневното им каране. Именно стартерната батерия е един от елементите, които имат нужда от периодично „възбуждане“ за да държат капацитета си за по-дълъг период от време.

И така, как да изберем нов акумулатор, ако вече сме се снабдили с „нов“ автомобил?

На първо място е важно да вземем под внимание кубатурата на мотора, както и дали колата е дизелова или бензинова. Дизеловите и по-мощните мотори (с по-голяма кубатура) имат нужда от по-мощни акумулатори. Дизеловият двигател изисква акумулатор с по-висок пусков ток, освен по-големия капацитет.

Освен това трябва да се съобразим с наличието на допълнителни електрически консуматори, ако такива са монтирани на нашия автомобил. Става въпрос за мощни музикални уредби, осветление, други „електроники“.

Важно е да знаем, че акумулаторите могат да бъдат с „ляв или десен плюс“. Най-често батерии с ляв плюс не могат да се монтират на автомобили, предназначени за другия тип акумулатор.

И на последно място, размерът на мястото за акумулатора в колата определя до голяма степен и това, батерия с какъв капацитет трябва да купим.

В крайна сметка, най-доброто решение би било да се обърнем за консултация към професионалисти в автомобилния бранш, например на сайта Promobile.bg.