На какво се фокусирате при избора на вашия парфюм?

дамски парфюм

Възраст, лична „симпатия“ към определен аромат, за парти или за работа – има доста критерии за избор. Но не забравяйте да вземете предвид времето на годината, когато ще „носите“ даден парфюм ! Сами виждате – един и същ парфюм през различните сезони придава напълно различно усещане. А чудите ли се защо това е така? А как да изберем перфектния парфюм за всеки сезон?

„Звукът“ на парфюма в зависимост от сезона

 

Ароматът на всеки парфюм „живее“ сам по себе си само в бутилката. Но веднага щом нанесете парфюма върху кожата, започват да протичат сложни химични реакции – усещат се първите акорди на аромата, които след това плавно преливат в други. Веществата в състава „се комбинират“ с кожата, взаимодействат с въздушните молекули – така се получава многостранен аромат. Страхотен пример за това е Black Opium, който в началото се открива с доминиращи нотки на кафе, след което ставаме свидетели на женствени жасминови акорди, със свеж полъх на портокалов цвят и круша, в съчетание с омайна ванилия.

И тъй като влажността на въздуха и състоянието на покритието зависят от сезона, това означава, че дори един и същи аромат ще се усеща различно през различните сезони! Вероятно и вие сте забелязали колко „задушаваща“ става миризмата на парфюм при силна жега, а през зимата, напротив, ароматите са едва доловими. Помислете за тези нюанси. Препоръчително е да изберете цял парфюмен гардероб за себе си, така че да е приятно да миришете сладко по всяко време на годината и да не отблъсквате околните с „неразбираем“ аромат – смес от парфюми, които са неподходящи за сезона и миризмата на собственото ви тяло.

Но струва ли си сляпо да вярвате на препоръките, отказвайки се от любимия си аромат, когато лятото е заменено с много? Възприемането на миризми е индивидуално – някой хора дори сладкият аромат на парфюм в горещо време не ги дразни, но през зимния студ искат да миришат на цитруси. Ето защо, когато избирате парфюми, си струва да се вслушате в чувствата си, а не само към общите съвети на експертите.

Пролет: топло слънце, птичи песни и флорален парфюм

Пролетта е време на промяна. Природата оживява, събличаме топли дрехи и искаме да изглеждаме привлекателни за противоположния пол, живеем в очакване на горещото лято. Време е за „парфюмни експерименти“! Сега може да ви харесат онези духове, в чиято посока не сте гледали преди.

„Пролетен“ парфюм – нежен и чувствен.

 

Подходящ за пролетен парфюм е билковият и флорален аромат. Това са парфюми с лек, „ненатрапчив“, освежаващ аромат, който повдига настроението. Мимоза, люляк, жасмин, момина сълза са едни от основните нотки в „пролетния“ парфюм. Мислите, че парфюмът с аромат на люляк е банален? Така беше преди няколко десетилетия, когато жените използваха „одеколони“ с моноаромат. Сега тоалетните води са многостранни – с много други ароматни компоненти. И дори такъв аромат като този на тръпчив люляк, който не всеки харесва, придобива съвсем различен „звук“.

В допълнение към флоралния парфюм е подходящо през пролетта да „носите“ леко сладки плодови или горски аромати. Те са вдъхновяващи и позитивни! Малина, къпина, сладък портокал, череша – има много варианти.