Кликове на резултатите в Google

За всеки сайт е от изключителна важност да излиза на първа страница в Google, особено ако заема една от първите три позиции в органичните резултати. Въпреки че това е ясно на всеки (дори и без да е особен специалист в Интернет областта), скорошно изследване на Optify доказа за пореден път тази теория. Според проучването, първите три места в Гугъл получават 58.4% от всички кликове на търсещите потребители.

Сайтът на първо място получава средно по 36.4% от кликовете (CTR), номер 2 има 3 пъти по-малко – 12.5%, а третият сайт получава 9.5%. Ясно си личи, че първият сайт получава най-много трафик, дори повече от втория и третия взети заедно.

Ето процентното разпределение на кликовете за първите 20 сайта според изследването на Optify’:

Klikove_CTR_pyrva_stranica_Google

 

Klikove_CTR_pyrva_stranica_Google_1Изследването на Optify’ е проведено през декември 2010г., и включва американски страници тип B2B и B2C. Optify анализира данните на 250 случайно избрани сайта, с изследвани първоначален набот от 10,000 ключови думи.

 

 

Ето още малко данни по темата:

Важността на първа страница

Klikove_po_stranici_

Средния CTR на страница 1 в Гугъл е 8.9% (това са кликанията върху всички позиции на страницата), докато на втора страница той пада до само 1.5%.

Да си първи на втора страница е съвсем малко по-добре отколкото да си последен на първа –  2.6% срещу 2.2%.