Как да изберете моторното масло на вашия автомобил

Изборът на най-подходящото моторно масло за вашия автомобил е аспектът, който не бива да се пренебрегва. Това е така, защото не всички типове масло отговарят на едно и също превозно средство и някои от тях може дори да повлияят на начина, по който ще функционира автомобилът. Има няколко важни въпроса, на които трябва да си отговорите, преди да направите покупка. Тези въпроси засягат вида на автомобила, който притежавате, неговата възраст, препоръките на производителя и метеорологичните условия, които преобладават във вашето местоположение.

За начало е важно да си спомните вида на двигателното масло, което сте използвали преди това. Ако никога не сте се интересували за това, или пък за първи път ви се налага да смените моторното си масло, добре е да разберете какви двигателни масла сте използвали преди това. След като имате тази информация, анализирайте как точно функционира вашата кола, когато сте използвали маслото. Ако всичко е било наред, то тогава не е нужно да търсите друго моторно масло, а просто заложете на това, което сте ползвали до сега.

Следващото нещо, което ви интересува, е да проверите типа масло, препоръчан от производителя. Това важи особено, ако притежавате ново превозно средство, което се доставя с гаранцията. В този случай не се допуска промяна на маслото. В противен случай производителят може да откаже да ремонтира колата ви безплатно в случай на необходимост.

Ако колата ви не е нова, това означава, че, най-вероятно, и двигателят ви не е нов. В резултат на това, части на двигателя могат да станат по-малки, образувайки пространство между тях. За да запълните това пространство, ще ви трябва по-гъсто масло, така че ще се наложи да проучите марките и типовете масло на пазара, за да вземете това, което отговаря на вашите нужди.

И накрая, вземете предвид метеорологичните условия, които преобладават във вашето местоположение. По този начин, ако живеете в планинската област, където температурните промени са крайни, тогава е по-добре да закупите многофункционални видове масла, които могат да се използват, при каквито и да е температурни условия. Обърнете внимание на индекса „W“, който отразява начина, по който маслото се държи в горещо и студено време. Колкото е по-висок този индекс, толкова по-неподходящо е маслото през есента и през зимата, когато е твърде студено. Имайте предвид това.

Важни аспекти, на които трябва да обърнете внимание.

Различните видове моторни масла се произвеждат за различни цели. За да изберете това, което отговаря на вашите изисквания и нужди, трябва да разберете същността на такива понятия като процента на вискозитета на маслото (лепкавостта), кодовете за класификация и добавките към тях. Нека разгледаме по-отблизо всяко понятие.

Всеки тип масло има специфичен рейтинг на вискозитета, който показва как маслото тече в двигателя. По отношение на този аспект, клиентите избират между два популярни вида масло – моно-вискозни и мулти-вискозни масла. Преобладаващото количество превозни средства се движи с втория вид масло, защото може да се използва при всякакви температурни условия. Всъщност, колкото е по-висок индексът на вискозитета, толкова по-плътно е то. Като правило, първото число в комбинацията означава начина, по който маслото тече през есенно-зимния сезон, докато второто показва начина, по който тече при горещите температури през пролетта и лятото. Ако не знаете най-подходящия индекс на вискозитета за вашия автомобил, консултирайте се с производителя, или с ръководството, което се доставя с автомобила.

В маслата има и различни видове добавките, които осигуряват най-добрата производителност на двигателя. Те допринасят за начина, по който той се охлажда и почиства от маслото. При двигателите с високо качество цената на добавките към петрола съставлява над 25% от общите разходи за маслото. Всички видове моторни масла имат уникални класификационни кодове, които разкриват нивата на защита на двигателя и икономия на горивото, което те осигуряват.


Популярни видове масл
а

Четири основни вида моторно масло могат да бъдат намерени на пазара в наши дни.

  • Конвенционалното моторно масло се препоръчва за автомобили с нисък пробег, които служат на общите шофьорски цели. Този тип масло се предлага в широка гама от качествени показатели и индекси на вискозитета.
  • Синтетично моторно масло е смес от конвенционално и синтетично масло, което осигурява по-добра устойчивост на окисляване и превъзходни характеристики при ниски температури. Този вид масло работи най-добре в товарни автомобили и SUV, които транспортират тежки товари.
  • Моторното масло с висок пробег включва превъзходни добавки и отличен вискозитет, което е чудесен избор за старите автомобили и тези, които имат по-голям пробег. Използвайки този тип масло, ще подобрите функционирането на стария си двигател.
  • Синтетично моторно масло, което е разработено от специалистите с единствената цел – да осигури най-доброто смазване и защита на всички части на двигателя. Този вид масло предлага подобрени характеристики за почистване, по-голяма трайност и подобрена защита при стартиране и защита от прегряване.

Днес повечето двигатели използват синтетично масло, за да работят по най-добрия начин. Ако не сте сигурни дали този тип масло ще работи за вашата кола, отделете време и се консултирайте със специалист, който ще ви препоръча подходящия вид масло, както и да го закупувате само от доказани производители и магазини. За целта можете да разгледате каталога с моторни масла на Autoo.bg, където ще откриете богат асортимент от висококачествени продукти от доказани марки и подходящи за всички модели автомобили.