Как да изберем телевизор?

Избор на телевизор

Преди да пристъпим към избора на съвременен висококачествен телевизор, трябва да определим нуждите си и къде ще го поставим. Очевидно е, че изискванията са напълно различни за телевизор, който работи „като фон“ в кухнята и такъв, пред който се събира цялото семейство в хола.

Предварително определете нуждите си – дали само ще гледате телевизия или е за за видеоигри, DVD плейър, за постоянен достъп до интернет и т.н. Едва тогава пристъпете към определянето на екрана, размера, резолюцията и допълнително включените иновативни функции.

Според дисплея

LED TV

В момента най-популярни са телевизорите с течни кристали (LED). Екранът им представлява матрица, състояща се от голям брой пиксели, както на мониторите и лаптопите. Под въздействие на електрическото поле течните кристали в пикселите променят положението си и вследствие пропускат или блокират излъчваната светлина.

LED изместват своите предшественици LCD и се налагат на пазара. Наименованието им Light Emitting Diode означава „светлоизлъчващ диод“ и точно в тази технология е основното им предимство. Предпочитани са, защото са с:

  • минимална дебелина, тегло и потребление на енергия;
  • висока яркост, осигуряваща комфортно гледане при всякакво осветление;
  • дълъг експлоатационен срок и никакви ограничени при експлоатация;
  • екрани с различен размер – от 15 до 80 инча (1 инч = 2,54 см.).

LED телевизорите показват много повече цветове, картината изглежда по-естествена, яркостта и контрастът им са много по-добри от LCD (Liquid Crystal Display) – дисплеи от течни кристали, които подложени на напрежение, променят оптичните си качества.

 

Arielli LED-32DN6T2 SMART

SMART телевизор с размер на екрана 32“LED. Резолюция: HD READY 1366 x 768, вграден Wi-Fi

Samsung UE32M4002AK 32″ HD Черен LED TV

Струва си да се отбележи, че използването на LED технология с контурна схема на разполагане на светодиоди позволи дебелината на телевизора да се намали до един сантиметър, да се понижи потреблението на енергия и да се подобри възпроизвеждането и контраста на изображението.

QLED TV

Единствен конкурент на LED TV са OLED (Organic Light-Emitting Diode), наречени така заради дизайна на дисплеите. Екранът OLED се състои от органични диоди, излъчващи светлина при преминаване на електрически ток. Поради малкия си размер тези светодиоди позволяват създаването  на екрани с много малка дебелина – само няколко милиметра.

Първите OLED TV бяха пуснати от LG, Samsung и Sony. Панелите се произвеждаха по две технологии – с диоди в три цвята (RGB и с диоди, излъчващи бял цвят и преминаващи през цветни филтри. Първата технология стана нерентабилна поради недостатъци технологии, а втората се наложи като основна.

Характерно за тях е, че консумират малко електроенергия, а продължителността на живота им достига 100 000 часа (30 години, ако потребителят гледа телевизор по 10 часа на ден).

65″ 4K QLED Smart телевизор Samsung 65Q9F

Иновационен, с технолигията Quantum Dot, предоставяща перфектни цветове чрез използване на иновативна сплав; с дизайн без рамка около четирите страни.

Според размера

Размерът влияе върху теглото, цената, но и върху впечатленията. За да получите максимално удоволствие от гледането на филми и програми, трябва да изберете диагонала на телевизора в съответствие с пространството в помещението, в което ще го поставите. Обърнете внимание на разстоянието между него и мястото, където ще седите. Характерно за малките модели (15-21 инчови) е, че имат VGA вход (D-Sub) – могат да бъдат свързани към компютър и да се използват като монитор.

За дневната, кухнята и спалнята са подходящи 32-инчовите. Изображенията се възприемат добре и не преуморяват очите. Поради различните големина на помещенията, все пак имайте предвид, че диагоналът на екрана трябва да е три пъти по-малък от разстоянието до телевизора.

Според резолюцията

Идеалната картина и звук зависят от качеството на видеото, от получения телевизионен сигнал и от разделителната способност на екрана. Колкото повече са пикселите, толкова по-висококачествено е изображението. Разположението им по хоризонтала и вертикала позволява по-голяма яснота, контраст и потъмняване, което гарантира показването на най-реалистична картина.

Първите LED TV бяха с резолюция HD-Ready 1366 х 768, но впоследствие производителите ги модернизираха и увеличиха резолюцията. Днес най-често срещани са HD Ready (1366 х 768 пиксела) и Full HD (1920 х 1080 пиксела), Съвсем наскоро стана достъпна за широк кръг потребители и трети формат – UHD TV (Ultra High Definition Television) с резолюция от 3840 х 2160 до 7680 х 4320 пиксела.

Ако телевизорът ви е разположен далече, а диагоналът му не надвишава 40 инча, но планирате да гледате само обичайните телевизионни канали, най-добрият избор е по-достъпният модел с резолюция HD Ready. Идеален LED TV е PHILIPS 32PHS5301/12 – ултратънък, с Pixel Plus HD. Позволява възпроизвеждането на висококачествен видеосигнал и четенето на файлове в DVD-формат. За свързването на Blue-Ray за сателитна телевизия и за използването на игрални приставки, екранът Full HD е по-добър.

Най-разпространеният формат е Full HD, осигуряващ медия и Blu-ray плейъри, игрови конзоли, видеокамери, таблети и персонални компютри. Той е най-добрият избор, ако планирате да свържете телевизора с един от горепосочените източници на изображения.

Избор на телевизорРазработката 4K Ultra HD TV (Ultra High Definition Television) е ново поколение. Възпроизвежда с ултра висока резолюция – четири пъти по-висока от Full HD (1080p) и е в състояние да задоволи най-взискателните зрители. Ако сте се спрели на такъв модел, PHILIPS 50PUS6162/12 – ултратънък 4K Smart LED TV, с Pixel Plus Ultra HD. Функционален, елегантен, с универсална свързаност.

Решението на 4K TV е разработването на ново поколение. Чрез монитор е възможно да се предадат естествените цветове, контраста и много ясни контури. Качеството 4R-Ultra HD осигурява 3840 x 260 пиксела. Това са скъпи телевизори, които притежават много допълнителни функции – гласово управление, Skype, Wi-Fi, осигуряват поддръжка за 3D формат. Почти всички модели поддържат HDR – разширен динамичен диапазон, който максимално приближава изображението до действителността, но предаването става само чрез видео на 4k Blue-Ray дискове и видеофайлове Netflix.