Как да изберем интериорни врати към хола

врата за хол

Изборът на интериорна врата към хола е много важен, защото този елемент, без съмнение, е отличителен белег на всеки дом. Следователно трябва да избирате внимателно. Има няколко основни аспекта, върху които можете да се съсредоточите.

Разходи

Ако предпочитате лукс и комфорт, а цената на продукта няма значение за вас, масивът определено е правилният избор. В другия край, ако цената е важна за вас, обърнете внимание на по-достъпни и практични опции:

 • еко фурнир;
 • MDF;
 • PVC.

Такива модели интериорни врати не отстъпват на масива по отношение на естетиката, но са много по-евтини.

Ако не можете да вземете решение за избора на модел за вашите помещения, опитайте да потърсите подобни опции в Интернет. Не забравяйте, че вратата трябва да е в хармония с двете стаи, в които отива.

Магазините предлагат богати каталози, в които ще намерите безкрайни идеи за комбинации на интериорните врати у дома.

Производител

Естествено, трябва да изберете продукти от надежден и доверен производител. Това ще служи като гаранция за качеството на продуктите и възможност за използване на широк спектър от допълнителни услуги – доставка, монтаж и др.

Това са основните параметри, за които трябва да вземете решение, преди да купите врати, но далеч не единствените. Предлагаме да разгледаме останалите аспекти на избора по-подробно.

Вид платно

Най-често за хола се предпочитат плъзгащи се модели, които се отварят навътре или навън. Често срещан вариант са двойните плъзгащи се врати.

Такъв тип врати са подходящи за помещения, където искате да спестите място. Те се плъзгат по стената и не заемат място.холна врата

Материал

Днес вратите се изработват от най-различни материали. За хола са подходящи продуктите от:

 • масив;
 • фурнир;
 • пластмаса.

Тежъкият масив изглежда скъп и луксозен. Той запазва добре топлината и създава специална атмосфера в къщата. Масивът е екологичен и издръжлив. Но с всичките си предимства, естественото дърво струва много и изисква специални грижи.

Фурнирът е тънък лист от пресовано дърво, който е прикрепен към панели при производството на мебели и врати. Външно те практически не се различават от естественото дърво. Но в същото време тези интериорни врати са несравнимо по-достъпни. Те са устойчиви на влага и деформации, практични и имат относително ниско тегло. Това е чудесен вариант за хола и най-доброто съотношение цена-качество.

Пластмасата е много популярен материал. Но най-често PVC вратите могат да бъдат намерени в офиси, магазини или на балкони. За хола тази опция рядко се избира.

Както можете да видите, фурнирът е най-подходящият материал за хола. Фурнированите интериорни врати ще осигурят необходимото ниво на естетика и комфорт на достъпна цена.

Вратите на хола могат да бъдат декорирани по различни начини. Това могат да бъдат плътни гладки платна или леки крила със стъклени вложки и фюзинг.

Когато избирате дизайн на врата за хол е важно  да запомните следните точки:

 • Не забравяйте, че платното трябва да се комбинира с две стаи;
 • Класическият стил е добре допълнен от тъмни врати;
 • За леки мебели можете спокойно да изберете тъмни крила на вратите;
 • Помислете за ключовите дизайнерски детайли на помещенията;
 • Вратата може да бъде избрана в същия стил като рафт за телевизор, скрин, бюфет и други мебели.