Искам бебе – 15 полезни съвета

ovulaciya-testС партньора си се обичате, имате общи планове за бъдещето и разбира се сте взели най-важното решение – искате да имате дете. Още днес ли се захванахте с решаването на тази не толкова лека задача?

Ако наистина искате дете, нека и ние от наша страна да бъдем полезни и да ви помогнем с няколко важни съвета – как да зачене желаното бебе.

 1. Започнете да приемате фолиева киселина още днес. Така в пъти ще намалите риска /почти на 70% / да се роди дете с някакви аномалии и вродени дефекти от рода на енцефалит, спина бефида и др. Най-добре е да приемате 0,4 мг фолиева киселина около два 2—3 месеца преди да забременеете.
 2. Правете секс когато поискате и където поискате, в никакъв случай не по график, само следейки овулацията.
 3. Не тичайте към банята веднага след секс. Полежете до любимия човек поне пет минути. Това значително увеличава шанса на сперматозоидите най-накрая да се срещнат с яйцеклетката.
 4. Пет дни преди овулация правете секс по-честичко. Ако имате сили да правите секс минимум на 48 часа това означава, че фолиевите ви тръби винаги ще имат „запас“ от сперматозоиди, които знаят къде са се придвижат.
 5. И запомнете, че зачатието не е някаква точна наука. Дори и да правите всичко по правилата много стриктно, вашият шанс да забременеете е около 25%-30% в даден момент.
 6. Ако пушите – хайде, опитайте да се откажете от този вреден навик. 10 цигари на ден значително намаляват шанса ви да заченете почти до 50%.
 7. Пиете кафе? Откажете се и от този навик или си правете кафе без коефин. Изследванията категорично са доказали, че кафето намалява плодовитостта при жената.
 8. Всяка сутрин изпивайте голяма чаша със сок от портокал или някакъв друг фреш и едното, и другото са прекрасни източници на фолиева киселина – важен елемент в храната, за тези, които искат да забременеят.
 9. Уверете се, че вагиналната среда е „неагресивна“ за сперматозоидите на партньора. Не използвайте вагинални спрейове и ароматизирани тампони (те нарушават Ph баланс на влагалището), както и масла, лубриканти и други подобни.
 10. Вашият партньор обича да кара колело? Предложете му да се премести на бягащата пътека. Колоезденето и тренажора увеличават риска от безплодие при мъжа.
 11. Обичате спорта? Не прекалявайте! Прекалените тренировки в гонене на идеала за перфектна фигура могат да ви докарат много проблеми: нередовен месечен цикъл, ановулаторни цикли (когато овулацията не се случва), и други подобни неприятни последици
 12. Забравете за диетите за отслабване. Гладуването и пречистването на организма негативно влияят на овулацията или по-скоро такава липсва.
 13. Пиете витамини? Големи дози от някои витамини са вредни за бременността.
 14. Не забравяйте, че колкото по-здравословен начин на живот водите преди зачеването и, разбира се, по време на бременността, толкова повече шансове да родите здраво бебе се увеличават.