Защо автомобилните акумулатори се изтощават?

Защо се изтощава акумулатора?

Автомобилните акумулатори както повечето неща, не траят вечно и в даден един момент те се нуждаят от подмяна. Година след година проблемите с акумулаторите са едни от най-често срещаите причини, заради които много водачи на МПС разговарят с Пътна помощ. Изтощените и ненадежни акумулатори причиняват изключително голямо неудобство и освен, че възпрепядстват вашето предвижване от точка А до точка Б, също така застрашават вашата безопаност.

Една от честите причини за изтощението и повредата в акумулаторите се дължи на факта, че са твърде стари и вече не могат да изпълняват основните си задължения. Ако често се случва вашия автомобил да не може да запали, то подаването на ток и честото презреждане на акумуалтора няма да реши проблема ви. Вие ще трябва да времете кардинални мерки като закупите нов акумулатор, който ще ги гарантира безпроблемно запалване по всяко време.

Според специалистите от Veber.bg живота на един акумулатор обикновено е между 3 и 5 години като това много зависи и от грижите, които полагате за него, но дори и това зависи от няколко важни фактора.

Защо автомобилните акумулатори се изтощават?

Те се изтощават и губят своя заряд когато не се използват редовно или карате вашия автомобил на прекално къси дистанции и по-този начин акумулатора няма възможност да се зареди от алтернатора. Когато карате вашия автомобил за по-малко от 15-20 минути той няма достатъчно време да възстанови заряда, който е отдал, за да запали вашия кола. Това от друга страна води до втвърдяване на оловните плочи акумулатора, а това е пречи на способността му да задържа заряда. Този процес е по-популярен като сулфатизация.

Друга причина за разреждането на автомобилния акумулатор е прекалено ниските и високи температури, както и влажността на околната среда. Той работи максимално ефективно при температура от 26.7 ?. Важно е да знаете, че при по-високи температури се ускорява вътрешната корозия в клетките му, което води до намаляване на живота на батерията. От друга страна по-ниските температури потискат способността на батерията да осигури достатъчно енергия за нормалното запалване и работа на превозното средство.

Така например ако забравите фаровете или светлините в купето светнати за едно денонощие това ще бъде достатъчна причина акумулатора ви да е изтощи.

Ако се стигне до момент, в който автомобила ви не пали пред вас има два пътя – да опитате да презаредите акумулатора и да се надявате, че все още има живот в него или да приемете това за ясен сигнал, че е време да се сдобиете с нов. Като за целта можете да изберете нов много по-надежден заместник от каталога на Veber.bg, където се предлага голямо разнообразие от модели подходящи за различни марки и модели автомобили.