Гугъл и резултатите от световното първенство по футбол

Точно година след като обсъждахме казуса с подредбата на екрана с резултатите в Гугъл и минималното място, заделено за органични резултати, сме свидетели на поредно „унищожение“ на малките играчи на пазара.

От много време, уж с идеята да улесни потребителите на търсачката, Google последователно променя екрана с резултатите, като извежда на преден план синтезирана информация по търсената тема.

Конкретен пример за това може да се даде с търсения по събития или интересни места за посещение. Например, искате да разберете работното време на зоологическата градина в Денвър, САЩ. Въвеждате търсенето си в Google, и естествено, на първо място в органичните резултати е сайтът на въпросната зоологическа градина. Само че до него, Гугъл усложливо ви предлага извадка от самия сайт, която може да бъде различно подробна, но почти винаги съдържа поне работно време, телефон, точен адрес и отзиви на потребители. Виждайки всичко това на екрана на Гугъл, вие с огромна вероятност въобще няма да влезете на сайта на зоологическата градина, от което тя, естествено губи – вие няма да видите допълнителни услуги и информация от сайта, няма да увеличите посещаемостта му, и т.н.

google_rezultati

Бихте ли кликнали в органичните резултати?

Течащото в момента световно първенство по футбол е поредния фронт, зает изцяло от Google. Всяко търсене на информация по темата е свързано с показване на голяма таблица, визуализирана над органичните резултати, която обхваща всичко, интересуващо потребителите – резултати от срещи, голмайстори, състави на отбори и още, и още.

На пръв поглед от Google са прави – потребителят е улеснен в получаването на търсената информация.

Нека се замислим обаче какво всъщност се случва – на практика Гугъл „лишава“ потребителите си от възможността да се запознаят в дълбочина с нещата, които ги интересуват. Ако кликнат на сайт от резултатите, там биха могли да намерят повече и вероятно по-полезни данни. Отделно, биха реализирали на този сайт действия, които ще подпомогнат поддържането на този сайт, и оттам, ще доведат до увеличаване на полезната информация – колелото ще се завърти, и всички ще са по-доволни (освен Гугъл).

Няма как да е добре, когато машините се опитват да мислят вместо нас. И ще е хубаво, ако инженерите и стратезите от Гугъл се опитат да влизат повече в ролята на потребители, и по-малко да залагат на бизнес страната на нещата.

А какво мислите вие по въпроса? Споделете в коментарите под статията.

За бетинг феновете: Sportingbet през алтернативен линк от Silentbet.com