Винт или болт

Оказва се, че много хора не могат да направят разликата между винт и болт. Дори при търсене в гугъл „Винт или болт“ излизат над 618 хиляди резултата, което косвено говори за неяснотата по тази тема. Интересно би било да се проследи колко са търсенията поотделно на „винт“ и „болт“ и естествено това е, което уважаващият себе си изследовател би трябвало да направи.

На пръв поглед болт поведе драстично спрямо винт с 5+ срещу 2+ милиона резултата, но знакът за сравнение бързо се обърна, след като извадихме „Юсеин“ от играта (просто резултатите за спортиста Юсеин Болт бъркаха сметките).

За да внесем малко яснота в разликите между винтовете и болтовете ще оставим гугълските игри и ще дадем по-академично описание на двата вида крепежни елементи.

От Уикипедия виждаме, че „Винтът е крепежен елемент с цилиндрична форма и разположен около цилиндъра ръб с формата на винтова линия, наричан външна резба. Винтовете обикновено се използват за свързване на елементи или за тяхното позициониране„, докато болтът е „скрепителен елемент от винтовите съединения, наред с винта, шпилката и гайката. Представлява цилиндрично тяло (стебло) с глава. На част от стеблото е нарязана резба, на която се навиват гайки. Най-разпространената форма на главата на болта е външният шестостен (виж. снимката), която се завива и развива с гаечен ключ.

Тоест явно болтът е подразделение на винта (винтови съединения), и най-често главата му е шестостен – съответно се развива и завива с гаечен ключ, а не отверка, като на болта се навиват гайки, за разлика от винта. В този смисъл начинът на задвижване също е белег за разлика между двете – винтът се монтира с отвертка (няма значение с какъв накрайник – плоска, звезда или друга), докато болта с гаечни ключове.

С това знание подръка, вече може да се включите компетентно в споровете на тема „Винт или болт?“.

Без значение обаче дали ви трябва винт или болт, важно е да знаете откъде може да си го купите на добра цена и с нужното качество. А за целта може да използвате онлайн магазина за крепежни елементи ИТТ.бг. В каталога им с болтове тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове и този с винтове тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/винтове ще откриете голямо разнообразие от видове, размери и клас на якост, които масово се използват от майстори в различни сфери.