Алуминеви термомапанели – защо са толкова популярни в строителството

алуминиев термопанел

Как да намерим материал, който не само може надеждно да изолира фасадата, но може да го направи бързо и, най-важното, красиво?

Има доста възможности, но повечето от тях изискват или измазване, или изграждане на решетка. И двете са допълнителни разходи и време.

Но има една много атрактивна опция, която си струва да се обмисли – топлинни панели или термо панели. Нека да разберем защо те набират популярност толкова бързо  от страна на клиентите на БГ Пласт 1 ЕООД.

Какво представляват термо панелите?

Материалът за изолация е сравнително нов, така че има смисъл да се разбере неговият състав и свойства. Така че, топлинните панели са двуслоен строителен материал. Основният слой, който изпълнява топлоизолационна функция, е полиуретанова пяна или полистиролова пяна.

Ако ще разгледате различни основи при покупка, тогава трябва да се даде предпочитание на полиуретановата пяна, тъй като този материал се отличава както с отлични топлоизолационни свойства, така и с известна паропропускливост, което го прави идеален вариант за фасада.

Термопанелите са фасадна облицовка, която представлява „лист“ от изолация с декоративен челен слой. Използваните материали са естествен и изкуствен камък, клинкерни плочки, порцеланови изделия от камък, метали, дърво или различни видове пластмаса.

Най-популярният материал за изолационния слой в термопанелите е полистиролът. Въпреки привидната крехкост на такова ядро, завършеният панел, фиксиран към повърхността, има достатъчна здравина и издръжливост, за да служи без повреди в продължение на десетилетия.

Термопанелите са практични: декоративното покритие не избледнява, не се замърсява, не се намокри и не се поврежда от насекоми и гъбички. Не е необходимо повърхността да се боядисва всяка година, не ръждясва, не корозира, не се разслоява. Поради хидроизолационните свойства на изолацията, фасадните термопанели перфектно предпазват строителните конструкции от прекомерна влага и неблагоприятни влияния на околната среда.

Технологията за монтаж на термопанели заслужава специално внимание. Процесът на сглобяване като цяло прилича на „тетрис“, елементите трябва да бъдат свързани помежду си, като съвпадат шипа и жлеба, а основната функция за фиксиране се изпълнява от крепежни елементи: самонарезни винтове или дюбели, преминаващи през цялата дебелина на панел по специални втулки, монтирани в панела. Има специални ъглови парчета за довършване на външни ъгли. Панелите се режат лесно с мелница, а самата инсталация обикновено се извършва много бързо и може да се направи по всяко време на годината. Доверете се на професионалното обслужване на БГ Пласт 1 ЕООД.

Съгласно строителните норми е необходимо да се монтират изолационни материали от външната страна на сградата, като в този случай стените не замръзват и не се мокрят от конденз. Следователно при термопанелите помещенията се затоплят с една трета.

Ако решите да облицовате фасадата с термо панели, тогава не е нужно да извършвате отделно довършителните работи, което означава, че не е необходимо да купувате грундове, армиращи мрежи, тънкослойни мазилки и бои, не е нужно да наемате екип от художници, специализирани в довършването на фасади. Ако сравним инсталирането на термопанели с изолацията на външни стени с мокър метод, тогава в резултат термопанелите ще се покажат като по-икономичен вариант.

Фасадните термо панели за външна декорация на къщата са комбинирани плочи, състоящи се от изолационен слой, фолио фолио и декоративна външна част. Изолацията може да се различава по свойства и състав, поради което цената на панелите варира. Най-често използваните са екструдирана полистиролова пяна и полиуретанова пяна (надарени с висока плътност и служат няколко десетилетия) или пяна, минерална вата (евтин пълнител).

Технически характеристики и състав на фасадни термопанели

Довършителните материали от тази категория имат следните свойства:

  • звукоизолация и топлоизолация – надеждно предпазват стените на къщата от проникване на влага, значително намаляват нивото на уличния шум, създавайки комфортни условия в къщата;
  • здравина и плътност на материала – не са повредени от физически и механични натоварвания;
  • гаранционният период на експлоатация е 50 години (все още не беше възможно да се провери, тъй като панелите се появиха на руския пазар само преди 10-15 години);
  • не е податлив на влиянието на гъбички, насекоми, други микроорганизми;
  • издържат на температурния диапазон + 170 / -170 ° С, както и на резки промени във времето.

Има два основни типа продукти: двуслойни (изолация и декоративен материал) и трислойни (изолация, фолио слой, декоративен материал). Втората версия на външния фасаден термо панел може да включва различни вградени пластмаса или метал, притиснати в плочата. Те осигуряват твърдост и лесна инсталация.

Фасадните термопанели от руско производство също се отличават с вида на декоративното покритие. Този слой може да бъде направен от керамика, пластмаса, метални листове, клинкерни плочки. Някои термопанели имитират декоративна мазилка.