Ако тепърва ще се занимавате с фитнес, вижте от какви хранителни добавки се нуждаете

фитнес добавки

За да се извлече максимална полза от силовите тренировки, е важно да се приемат специални подпомагащи растежа на организма препарати, които могат да се набавят от съответните магазини за хранителни добавки.

В противен случай няма как да се постигнат желаните резултати от фитнес тренировките. Това важи с особена сила за всички, които тепърва се захващат с фитнес.

Разбира се, начинаещите лесно могат да се объркат в огромното разнообразие от различни продукти, които се предлагат на пазара. Затова те трябва задълбочено да проучат кои хранителни добавки са наистина необходими и действат безотказно, за да започнат със силен старт своите фитнес тренировки.

Хранителни добавки за силови тренировки и диетичните хранително добавки – съществува ли разлика?

Важно е да се отбележи, че съществува голяма разлика между хранителните добавки, предназначени за силови тренировки във фитнеса и диетичните. За да се натрупа мускулна маса, е необходимо да се храните по-често – седем или дори осем пъти дневно, на по-малки порции. Това е ключът към успеха на всеки начинаещ спортист, който желае да се сдобие с впечатляващ мускулен обем.

Протеинът – най-важната хранителна добавка

Количеството, което приемате на ден не следва да е по-малко от 20 грама на хранене. И то не само когато се тренира усилено, но и в дните, отредени за почивка.

Защо хранителните добавки са толкова важни?

Всички, които са амбицирани да постигнат високи спортни резултати, трябва да бъдат наясно, че приемът на хранителни добавки е неразделна част от този процес. Именно в тях се съдържат веществата с огромно значение за натрупването на мускулна маса. Основното обаче е да не се прекалява, а да се спазват стриктно указанията за прием.

Разбира се, както самото им наименование подсказва, добавките не могат да заменят пълноценно хранене, а служат само за балансиране липсата на важните за изграждането на мускулен обем елементи.

Основен комплекс от хранителни добавки за начинаещи

 

Съществува определен основен комплекс от хранителни добавки за начинаещи спортисти, който съдържа няколко важни компонента:

  • Суроватъчен протеин – той се усвоява възможно най-бързо от организма и спомага за натрупване на мускулна маса. Също така е и основен източник на различни видове аминокиселини, без които желаната цел не може да бъде постигната.

 

  • Бавни въглехидрати – тези хранителни добавки много често съдържат във формулата си витамини, калий, калций и магнезий. Те осигуряват необходимата за тренировка енергия и затова е най-добре да се приемат преди тренировка. Основната полза от бавните въглехидрати е, че помагат за изгарянето на мазнини и стабилизират нивото на кръвната захар.

 

  • Креатин – той увеличава силата и стимулира натрупването на чиста мускулна маса. Добре е да се приема както преди, така и след тренировки, както и в нетренировъчни дни. Оптималната дневна доза е 5 грама. Креатинът спомага за по-дълги и по-продуктивни тренировки.

 

  • Рибено масло е не само полезна хранителна добавка, но и чудесно противовъзпалително средство. Помага много при възстановяването на организма след тренировки.  Препоръчително е активно спортуващите да консумират от 2 до 4 грама рибено масло дневно. Продуктът е богат на Омега-3 и Омега-6 киселини, които иначе се набавят трудно с храната.

 

  • Бета аланин има свойството да облекчава мускулната умора и да осигурява по-продължителни тренировки, респективно – да ускорява напредъка и повишава показателите за сила. Приема се половин час преди тренировка, но в нетренировъчни можете да го пиете по всяко време. Той спомага за по-бързо разграждане на мазнините и увеличаване на силата и мускулната маса.